- 1 středně velký květák
- 10 stroužků česneku
- 1/2 středně velkého tuřínu
- 1 pórek
- 700 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 1 lžíce lístků tymiánu
- 1 hrnek kokosového mléka
- avokádový olej nebo ghí
- himalájská sůl
- pepř
- Na servírování:
- restovaná slanina
- strouhaný čedar
- nasekaná jarní cibulka
Postup:
- Troubu předehřejeme na 190°C.
- Květák očistíme a rozkrájíme na menší růžičky.
- Česnek oloupeme a společně s květákem vložíme do zapékací mísy.
- Rovnoměrně pokapeme rozehřátým ghí nebo avokádovým olejem, posolíme a popepříme a pomocí rukou promícháme, aby se olej rovnoměrně rozprostřel.
- Vložíme do trouby a pečeme 35–45 minut, dokud květák nezměkně a nezezlátne.
- Mezitím oloupeme tuřín, vložíme ho do menšího hrnce s osolenou vodou a vaříme do měkka.
- Ve větším hrnci rozehřejeme ghí, přidáme na slabší plátky nakrájený pórek a na středním plameni restujeme 3–5 minut.
- Přidáme upečený květák, česnek, vývar, tuřín a tymián, vše promícháme a necháme na mírném plameni 10 minut probublávat.
- Hrnec odstavíme z plamene, vlijeme kokosové mléko a pomocí tyčového mixéru polévku důkladně rozmixujeme.
- Vrátíme hrnec zpět na střední plamen, případně dosolíme nebo dopepříme a necháme dalších 5 minut společně prohřát.
- Hotovou polévku servírujeme posypanou nastrouhaným čedarem, orestovanou slaninou a nasekanou jarní cibulkou.
Autor: Janina Černá. Zdroj: Cukrfree.cz.