Polévka z pečeného květáku

Zpět na přehled

Polévka z pečeného květáku

Ingredience:
  • 1 středně velký květák
  • 10 stroužků česneku
  • 1/2 středně velkého tuřínu
  • 1 pórek
  • 700 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1 lžíce lístků tymiánu
  • 1 hrnek kokosového mléka
  • avokádový olej nebo ghí
  • himalájská sůl
  • pepř
  • Na servírování:
  • restovaná slanina
  • strouhaný čedar
  • nasekaná jarní cibulka

 

Postup:

  • Troubu předehřejeme na 190°C.
  • Květák očistíme a rozkrájíme na menší růžičky.
  • Česnek oloupeme a společně s květákem vložíme do zapékací mísy.
  • Rovnoměrně pokapeme rozehřátým ghí nebo avokádovým olejem, posolíme a popepříme a pomocí rukou promícháme, aby se olej rovnoměrně rozprostřel.
  • Vložíme do trouby a pečeme 35–45 minut, dokud květák nezměkně a nezezlátne.
  • Mezitím oloupeme tuřín, vložíme ho do menšího hrnce s osolenou vodou a vaříme do měkka.
  • Ve větším hrnci rozehřejeme ghí, přidáme na slabší plátky nakrájený pórek a na středním plameni restujeme 3–5 minut.
  • Přidáme upečený květák, česnek, vývar, tuřín a tymián, vše promícháme a necháme na mírném plameni 10 minut probublávat.
  • Hrnec odstavíme z plamene, vlijeme kokosové mléko a pomocí tyčového mixéru polévku důkladně rozmixujeme.
  • Vrátíme hrnec zpět na střední plamen, případně dosolíme nebo dopepříme a necháme dalších 5 minut společně prohřát.
  • Hotovou polévku servírujeme posypanou nastrouhaným čedarem, orestovanou slaninou a nasekanou jarní cibulkou.

 

Autor: Janina Černá. Zdroj: Cukrfree.cz.

Stáhněte si letáček pro tisk - DESATERO NÍZKOSACHARIDOVÉ STRAVY